Ga naar content
Zonnige prijzen! Ronde kortings prijzen voor (h)eerlijke producten
Orders over 30 euro FREE SHIPPING
ARGAN BOOM IS ''DE BOOM DER SCHOONHEID''

ARGAN BOOM IS ''DE BOOM DER SCHOONHEID''

Nov 26, 2023Marieke Bergsma

Al eeuwenlang wordt arganolie geproduceerd en gebruikt door de Berberstammen in het noorden van Marokko. Er is een artikel gevonden uit 1219, geschreven door de Egyptische arts lbn Al Bythar, over de werking van argan olie. Zelfs in die tijd was men zich in Marokko en omstreken al bewust van de kracht van arganolie en sindsdien is de belangstelling alleen maar groter geworden.

 

vrouw met argan noten

ARGAN BOOM (ARGANIA SPINOZA) HEEFT GESCHIEDENIS

De argan boom (Argania Spinoza) is één van de oudste boomsoorten ter wereld. Botanici schatten dat de arganboom al meer dan 25 miljoen jaar bestaat. De arganboom is een taaie boom met stekelige takken die opgewassen is tegen grote droogtes in de woestijn. Met zijn wortels diep in de droge woestijngrond zorgt de argan boom voor voldoende water om bladeren en arganvruchten te produceren. Het hout van de argan boom is zo hard dat het ook wel ‘ijzerhout’ wordt genoemd, het is zeer geschikt voor het bouwen van huizen en voor het gebruik als brandhout.

 

ARGANIA SPINOZA BESCHERMT DOOR UNESCO

De lokale bevolking heeft in het verleden te enthousiast gebruik gemaakt van arganhout waardoor de boom door UNESCO in 1998 is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. De argan boom is niet alleen waardevol vanwege zijn hout, vruchten en bladeren, maar houdt ook het ecologisch systeem in evenwicht. De wortels van de arganboom groeien tot 30 meter diep waardoor de bodem vast en stevig blijft. Woestijnvorming is een optrekkend probleem in het noorden van Marokko, waar de arganboom groeit, en deze boom is mede verantwoordelijk voor het behoud van gezonde grond.

ARGANOLIE VAN DE BOOM DER SCHOONHEID

Een bijnaam van de arganboom is ‘de boom der schoonheid’. De Berberstammen gebruiken argan-olie niet alleen voor het verzorgen van hun huid, maar verwerken het ook in gerechten. Eigenlijk wordt alles gebruikt, van zowel de argan boom als de arganvruchten- en pitten. Het hout van de arganboom wordt gebruikt als brandhout, bouwmateriaal en dient als schaduwplek in de brandende noord Marokkaanse zon. De vruchten zijn een belangrijke voedingsbron voor de geiten (de arganvrucht is niet eetbaar voor de mens), en de arganpitten worden verwerkt tot argan olie. Zelfs de schillen rondom de pitten worden gebruikt als brandstof.

COÖPERATIEF VOOR LOKALE BERBERVROUWEN

Juist omdat de arganboom met uitsterven bedreigd wordt, is de lokale bevolking zich bewust van de voordelen van alle elementen van de argan boom en gaat hier tegenwoordig zorgvuldiger mee om. Er is bijvoorbeeld een coöperatief opgezet voor lokale berbervrouwen om de productie van arganolie en het behoud van de arganboom zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Deze coöperatie wordt vooral gesteund door middel van fondsen van het ‘International Development Research Centre’ en andere donoren.

Argan olie kopen ? Bezoek onze argan collectie

More articles