Arganolie


Argan olie is een bijzondere, plantaardige olie die gewonnen wordt uit de vruchten van de zeldzame Argania spinosa, ook wel 'de boom der schoonheid' genoemd. Tot 15 jaar geleden wist bijna niemand buiten Marokko van het bestaan van arganolie, terwijl Berbervrouwen het 'Marokkaanse goud' al vele eeuwen voor hun schoonheid gebruiken. Maar wat is nu het geheim achter arganolie en waarvoor gebruik je het? We zetten de belangrijkste voordelen en gebruiken even op een rij.
ARGANOLIE, HET MAROKKAANSE GOUD

De bijnaam 'Marokkaans goud' zegt al veel over de productie én eigenschappen van arganolie. Zijn zeldzame status heeft arganolie bijvoorbeeld te danken aan het tijdrovende proces om de olie te winnen uit de vruchten van de arganboom. Daarnaast worden de arganbomen steeds schaarser en groeien alleen in het zuiden van Marokko. Het woord 'goud' slaat niet alleen op de zeldzaamheid van arganolie, maar vooral op de bijzondere samenstelling en het resultaat dat het heeft op zowel huid als haar. Het bewijs van de wonderbaarlijke werking ligt in het feit dat arganolie na vele generaties nog steeds wordt gebruikt en met liefde wordt doorgegeven aan hun kinderen.

ARGANOLIE VOOR JE HAAR

Een van de meest gehoorde schoonheidsklachten zijn droog en dun haar. Laat dit nu precies de kracht van arganolie zijn. Arganolie is namelijk een rijke mix die onder andere bestaat uit vetzuren, anti-oxidanten en vitamine E. Deze samenstelling heeft de eigenschap relatief diep door te dringen tot het haar dringen waardoor het haar soepeler wordt. Het linolzuur legt daarnaast een beschermend laagje aan, waardoor je haar beter vocht vast houdt, gaat glanzen en minder snel breekt. De antioxidanten zorgen tot slot voor bescherming van buitenaf. Door regelmatig arganolie te gebruiken, preserveer je je haar waardoor het zijn volume en glans terug krijgt.

Voor je haar kun je het een paar uur laten intrekken of inmasseren op een droge hoofdhuid voordat je het wast, of je wrijft een paar druppels door je handen en verdeelt dit over het haar voor extra glans.

>Meer over arganolie voor je haar

ARGANOLIE VOOR DE HUID

Je hebt er vast wel eens van gehoord: vrije radicalen. Deze schadelijke stoffen spelen een belangrijke factor in huidveroudering en kunnen worden tegen gegaan door antioxidanten. Hoewel deze van nature in de huid voorkomen, neemt dit af naarmate we ouder worden wat leidt tot zichtbare huidveroudering. De hoeveelheid anti-oxidanten in Arganolie, waaronder vitamine E (tocopherol), ondersteunen het herstellend vermogen van de huid en wordt dan ook een natuurlijke anti-aging genoemd. Daarnaast is arganolie een weldaad voor een droge huid en is het zeer geschikt voor het verzorgen van nagelriemen, handen en lippen.

Arganolie is op allerlei manieren te gebruiken. Gebruik het over je dagcreme als extra serum, of gewoon waar de huid droog aanvoelt om de huid weer zacht en soepel te maken. Ook zijn er crèmes met argan olie die zeer zacht en voedend zijn. Een paar druppels pure arganolie in bad doet ook wonderen voor een droge huid.

> Meer over arganolie voor de huid

KWALITEIT EN PRODUCTIE

Door de toegenomen populariteit van arganolie en de steeds zeldzamere arganboom, is de kwaliteit van de olie niet altijd vanzelfsprekend. Daarom zijn er een aantal zaken waar je op dient te letten voordat je pure arganolie koopt. Onze pure arganolies zijn biologisch en gecertificeert door het strenge EcoCert keurmerk. Bovendien verkopen we alleen 100% pure olie van de eerste koude persing. De arganolie wordt in Marokko geoogst door vrouwencollectieven. Zij werken in kleine organisaties die door de vrouwen zelf of door de Marokkaanse overheid zijn opgezet. De Marokkaanse overheid geeft bovendien financiële steun aan individuen die dit product willen verbouwen.

ARGANOLIE KOPEN

Arganolie wordt vaak in pure vorm gebruikt. Maar denk ook eens aan een zachte argan shampoo of een nachtcrème met arganolie.  Bij MySupernaturals verkopen we een selectief assortiment waaronder pure arganolie maar ook producten met arganolie als werkzaam ingrediënt:

 

Bekijk hier onze arganolie collectie: