Ga naar content
Zonnige prijzen! Ronde kortings prijzen voor (h)eerlijke producten
Orders over 30 euro FREE SHIPPING
Dudu Osun

Dudu Osun

Oct 16, 2023Marieke Bergsma
Dudu osun ofwel African black soap is één van de schoonheidsgeheimen van Afrikaanse vrouwen. De zeep wordt handgemaakt door vrouwen in West-Afrikaanse landen zoals Ghana. Dudu osun zeep is een veelzijdig product. Je kunt het gebruiken als doucheproduct, als gezichtsreiniger én als shampoo. De zeep is zowel reinigend als verzorgend en kan gebruikt worden voor elk huidtype. Zelfs de onzuivere huid heeft er baat bij. Omdat dudu osun 100% natuurlijk is, hoef je je geen zorgen te maken om chemische toevoegingen.

Dudu Osun kopen

WAT IS DUDU OSUN ZEEP PRECIES?

Van dudu osun of African black soap wordt weleens gezegd dat het de enige 100% natuurlijke zeep is die er verkrijgbaar is. De zeep wordt door Afrikaanse vrouwen gemaakt van plaatselijke grondstoffen zoals peulenschillen van cacaobonen, palmbladeren en palmolie. De bladeren en schillen die de vrouwen geplukt hebben, worden in de zon gedroogd. Vervolgens worden ze geroosterd in een pot, op een constante temperatuur. Dit proces wordt ‘etu’ genoemd (‘verbrande medicijnen). Tijdens het ‘etu’ proces krijgen de bladeren en schillen de juiste textuur. Na dit proces wordt er water, olie en eventueel shea boter aan de zeep toegevoegd. Het mengsel met de bladeren, water en olie wordt minstens één dag lang geroerd. Na het roeren wordt de dudu osun nog twee weken bewaard voor hij klaar is voor gebruik. De kleur van de zeep is onregelmatig en varieert van bruin tot bijna zwart.

ELK STUK AFRICAN BLACK SOAP IS UNIEK.

Omdat dudu osun handgemaakt is, is elk stuk anders. Daarbij heeft elke stam zijn eigen, speciale vervaardigingsrecept. Zo’n recept wordt generatie na generatie doorgegeven. Wat de echte Afrikaanse zwarte zepen in elk geval gemeen hebben, is dat ze biologisch worden geproduceerd met enkel natuurlijke ingrediënten. Per stam kunnen de ingrediënten en het uiterlijk van de zeep verschillen, maar ze hebben allemaal een soortgelijke werking voor de huid.

DUDU OSUN GEBRUIKEN VOOR (ONZUIVERE) HUID EN HAAR

In dudu osun komen drie soorten ingrediënten voor: geroosterde bladeren of schillen, olie of shea boter (of een combinatie daarvan), water en eventueel etherische olie. De combinatie van reinigende én hydraterende ingrediënten is onder meer gunstig voor de onzuivere huid. De as van cacaoschillen of geroosterde bladeren vormen de basis. Dit deel van de dudu osun ingrediënten zorgt voor het reinigen en exfoliëren van de huid. Het kan goed kloppen dat je ‘stukjes’ in de zeep voelt als je hem in je handen houdt.

De shea butter, palmolie of kokosolie in African black soap hebben een hydraterende functie. Ze zorgen voor een goed gevoede, zachte huid. De etherische olie heeft tot slot de functie om voor een frisse geur te zorgen. Sommige etherische oliën zoals lavendel, werken ook reinigend. Gunstig voor een onrustige huid, want daarmee bestrijd je de onzuiverheden die puistjes veroozaken. Omdat dudu osun zowel voedend als reinigend is, kan het product op meerdere manieren gebruikt worden in je verzorgingsroutine.

DUDU OSUN ALS VERZORGING VOOR DE ONZUIVERE HUID

Dudu osun kan verzachtend werken bij een huid met onzuiverheden. Je kan je huid er grondig mee reinigen, en tegelijkertijd verzorgen. De exfoliërende en zuiverende ingrediënten maken je huid fris en schoon, terwijl de olie of sheabutter in het product je huid hydrateren. Het is namelijk belangrijk dat ook een onzuivere huid goed gevoed wordt. Masseer de dudu osun in met je handen op je gezicht of lichaam, en spoel hem daarna af. Bouw het gebruik voorzichtig op en kijk hoe je huid reageert.

DUDU OSUN GEBRUIKEN VOOR DE HUID

Je kan African black soap gebruiken voor het reinigen van je lichaam, je gezicht en je haar. Wat veel mensen opvalt bij hun eerste dudu osun ervaring, is dat het product verrassend goed schuimt. Als je wilt scrubben onder de douche, kan je de dudu osun rechtstreeks, maar voorzichtig op je lichaam inmasseren.

Wanneer je dudu osun wil gebruiken voor de gevoelige huid of voor je gezicht, raden we aan om de het eerst te laten schuimen in je handen en hem vanaf je handen voorzichtig in te masseren. Als je de zeep bij gebruik rechtstreeks aanbrengt, kan de je kwetsbare huid van je gezicht beschadigen met de exfoliërende bestanddelen. Na het inmasseren op je gezicht, spoel je de zeep af met lauw water.

Handig om te weten: door de zeep aan te brengen op een wattenschijfje, kan je er ook je make-up mee verwijderen. Let er wel op dat dudu osun een zeepproduct is, waardoor het wat kan prikken in je ogen.

Omdat African black soap zo goed reinigt, kan de zeep bij sommige mensen ook wat uitdrogen. Gebruik daarom naderhand een moisturizer of huidolie om het vochtgehalte van je huid op peil te houden. Dudu osun kan je het beste bewaren in een bakje, waar je hem na het gebruiken kan laten opdrogen.

DUDU OSUN ALS SHAMPOO GEBRUIKEN

Je kan dudu osun uitstekend gebruiken om je haar mee te wassen. Hij reinigt grondig, maar zonder de toevoeging van bijvoorbeeld sulfaten. African Black Soap zorgt bij met name kroeshaar voor zachtheid en volume. Wel is de ervaring met dudu osun dat de zeep je haar wat droger kan maken. We raden daarom aan om na het wassen van je haar een verzorgingsproduct zoals conditioner of appelazijn te gebruiken.

DUDU OSUN KOPEN? ZO HERKEN JE EEN ZUIVER PRODUCT.

Steeds meer mensen willen dudu osun kopen voor de effectieve, natuurlijke ingrediënten. Daardoor komen er steeds meer producten op de markt die dudu osun of african black soap genoemd worden, maar niet geheel natuurlijk zijn. Veel van deze zepen bevatten onder meer toegevoegde kleur – en geurstoffen. Vaak zijn ze egaal zwart van kleur en is het niet de handgemaakte dudu osun met 100% natuurlijke bestanddelen.

Echte dudu osun is (donker)bruin of bijna zwart van kleur, en niet egaal. De kleur en structuur zijn onregelmatig en het product is vaak een beetje kneedbaar. Dudu osun is geurloos, of heeft de geur van een natuurlijke olie zoals munt of lavendel. Hij oogt dus wat grof, maar je kan jezelf er heerlijk mee verzorgen.

More articles