Hoe wordt Aleppo zeep gemaakt? - mysupernaturals

Hoe wordt Aleppo zeep gemaakt?

Jun 20, 2023Marieke Bergsma

PRODUCTIE ALEPPOZEEP

 

Aleppo Zeep van Najel wordt vervaardigd op een traditionele, ambachtelijke manier. De zeep bestaat in pure vorm alleen uit olijfolie, laurierolie, water en loog. Een heel natuurlijke en milieuvriendelijke zeep.

Aleppo zeep fabriek

OOGSTEN EN PERSEN

De olijven en bessen die voor productie gebruikt worden, worden tussen augustus en oktober met de hand geplukt. De laurierbessen worden daarna ondergedompeld in kokend water, om zo het vruchtvlees te scheiden van de kernel (deze laatste is namelijk giftig voor de mens).

Het vruchtvlees wordt daarna eenmalig hydraulisch geperst, zodat er olie overblijft. Door deze manier van koude persing blijven alle goede eigenschappen van de olie behouden. Ook de olijven worden koud geperst om de olie te verkrijgen.

VERZEPEN

De olijfolie, laurierolie, het water en het loog worden nu verzeept. Dit geschiedt volgens een meer dan 3000 jaar oud proces.

Het verzepen begint met het verwarmen van het water en loog in een grote ketel tot een bepaalde temperatuur. De olijfolie wordt daarna toegevoegd en verwarmd gedurende 12 uur. De temperatuur wordt nauwkeurig in de gaten gehouden; deze mag niet te hoog worden, aangezien de olie dan haar werking kan verliezen. Hierna laat men het geheel staan.

De volgende dag wordt de inhoud van de ketel weer opnieuw verwarmd en wordt de gefilterde laurierolie door het geheel gemengd. Vervolgens wordt het geheel zorgvuldig en meerdere keren schoongespoeld met schoon water om zo ieder spoor van bijtende stoffen (zoals natrium) te verwijderen. Dit water wordt vervolgens uit de ketel verwijderd en gerecycled.

De olie wordt nu omgezet in zeepmoleculen door een natuurlijke chemische reactie tussen de olie en natriumhydroxide.

Olijven aan een takje

DE ZEEP

De zeeppasta die nu overgebleven is, wordt verspreid in een soort basin en egaal gemaakt. Het stollen kan nu gaan beginnen. Zodra dit proces afgerond is, wordt de zeep met de hand in blokken gesneden en krijgt elk blok een stempel met het Najel merk. De blokken zeep worden nu negen maanden lang gedroogd. In deze maanden oxideren de zepen aan de buitenkant, waardoor er een geel/ bruine kleur ontstaat. De binnenkant blijft een olijfgroene kleur houden. Het mag duidelijk zijn dat aan deze authentieke, natuurlijke zeep geen kleurstoffen, synthetische geuren, palmolie of conserveringsmiddelen toegevoegd zijn.

Puur natuur, vriendelijk voor huid én milieu!

Lees meer over werking van Aleppo zeep of ga direct naar onze Aleppo zeep webshop

More articles