Ga naar content
Zonnige prijzen! Ronde kortings prijzen voor (h)eerlijke producten
Orders over 30 euro FREE SHIPPING
Nigella Sativa of Black Seed olie

Nigella Sativa of Black Seed olie

Sep 29, 2023Marieke Bergsma

NIGELLA SATIVA

Nigella sativa, ook wel zwarte komijn of schwarzkümmel genoemd, wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege het brede scala aan voordelen die het zou hebben voor de gezondheid. De zaadjes die de nigella sativa plant levert worden dan ook al eeuwen gebruikt. Zelfs in het graf van Toet-Ank-Amon is een flesje Schwarzkümmelolie gevonden en de olie was Nofretetes geheim voor een koninklijke teint. Nigella sativa olie, die gewonnen wordt uit de zwarte zaadjes, wordt veelal als voedingssupplement gebruik, maar heeft tevens voordelen voor de huid. Zo kun je nigella sativa kopen in pure vorm óf in de vorm van nigella sativa zeep. Wil je weten wat zwarte komijn olie precies is of wil je het kopen? Lees dan snel verder!

Nigella Sativa kopen

WAT IS NIGELLA SATIVA?

Nigella sativa is de Latijnse naam voor nootmuskaatbloem of zwarte komijn. Deze laatste naam is wel wat misleidend, want het heeft niets te maken de gewone komijn die we in Nederland goed kennen. Nigella Sativa is een eenjarige plant met bijzondere lichtblauwe bloemen. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten, waar het gebruik duizenden jaren teruggaat. Maar zwarte komijn heeft zich in de loop der tijd weid verspreid over de hele wereld.

Nog steeds wordt de plant veelal in Syrië, Turkije en Egypte verbouwd vanwege het warme klimaat. Met name Egypte is beroemd voor een uitstekende kwaliteit. De Nigella sativa zaden kunnen worden geroosterd en gegeten of gebruikt worden om olie uit te onttrekken.

NIGELLA SATIVA OLIE

De zaden hebben niet alleen een culinaire toepassing, er wordt namelijk ook Nigella Sativa olie van gemaakt. Kwalitatief hoogstaande Nigella Sativa olie wordt doormiddel van koude persing verkregen. Dat betekent geen hitte of chemicaliën. De olie die wordt gewonen is donkergeel, lichtbruin van kleur en heeft een zeer specifieke, kruidige, licht bittere smaak. De olie wordt voornamelijk als voedingssupplement gebruikt, maar kan ook worden gebruikt in salades of gerechten. De reden dat de olie zo geliefd is, is omdat deze voor meer dan 80% bestaat uit onverzadigde vetzuren en meer dan 50% uit meervoudige onverzadigde vetzuren. Een van de belangrijkste componenten is linolzuur, een meervoudig onverzadigd omega 6-vetzuur, waar veel goede eigenschappen aan worden toegekend. De tweede is oliezuur, een enkelvoudig onverzadigde omega-9-vetzuur, het belangrijkste bestandsdeel in olijfolie.

NIGELLA SATIVA VOOR DE HUID

Nigella Sativa is een krachtige olie die rijk is aan onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Hierdoor kan het helpen tegen een droge huid, kan het natuurlijke herstel van de huid ondersteunen en kan het helpen de huid te reinigen. Zeker bij een onrustige huis is de olie zeer behulpzaam. Gebruik het bijvoorbeeld in pure vorm, of gemengd met een andere olie (zoals castorolie) in de Oil Cleansing Method (OCM). Maar je kunt het ook gebruiken in je favoriete masker recept. Nigella Sativa-olie biedt oneindig veel mogelijkheden om je huid er vlekkeloos, jong en stralend uit te laten zien.

CULINAIR GEBRUIK

Als je wel eens Turks broos hebt gegeten is de kans groot dat je ze wel eens hebt gezien: de herkenbare zwarte zaadjes. Het is de geroosterde variant van de nigella sativa zaden, die gebruikt worden als garnering of vanwege de muskaatnootachtige smaak. Ook in Egypte of India worden snacks, broden of vleesgerechten versierd of op smaak gebracht met de kleine zwarte komijnzaadjes. De smaak wordt door sommige omschreven als een combinatie van uien, zwarte peper en oregano. Een smaak die je direct herkent!

NIGELLA SATIVA KOPEN?

Wanneer je kwalitatief hoogstaande nigella sativa olie wil kopen, moet je op een aantal dingen letten. Het belangrijkste is natuurlijk dat het gaat om 100% pure nigella sativa olie. Daarnaast is het belangrijk dat je olie koopt die koud geperst is. Hierdoor blijven de voedingsstoffen in tact en heb je daar het meeste profijt van. Tot slot is de herkomst ook van belang. De beste kwaliteit vind je nog altijd in Egypte, waar het al generaties lang wordt verbouwd en geteeld. Twijfel je hierover? Vraag dan naar gerust de documentatie op bij de leverancier, zodat je weet wat je koopt en dat de kwaliteit gewaarborgd is.

More articles