Samenstelling Arganolie - mysupernaturals

Samenstelling Arganolie

Jun 20, 2023Marieke Bergsma

SAMENSTELLING ARGANOLIE

 

Arganolie heeft een lichtbruine kleur en smaakt licht naar walnoten. De Marokkaanse stammen (Amazighen) gebruiken arganolie bij het koken en als smaakmaker in hun traditionele gerechten. Ze kennen de bijzondere werking van de arganboom al erg lang.

Vijzelen van de argannoten

Zonder dat de inheemse Marokkaanse bevolking ooit de bestandsdelen van arganolie gekend hebben, gebruiken ze arganolie als verzorgende olie die de natuurlijke balans van de huid ondersteunt.

ARGANOLIE WETENSCHAPPELIJK ONDERZOCHT

De Marokkaanse argan olie wordt op cosmetisch vlak als uiterst waardevol beschouwd omdat het meer dan 80% onverzadigde vetzuren, antioxidanten en talrijke bestanddelen met een positieve werking bevat. Aan de Universiteit Rabat in Marokko heeft professor Charrouf uitgebreid onderzoek gedaan naar de samenstelling van argan olie. Hierbij heeft hij aanzienlijke hoeveelheden tocoferol (vitamine E) gevonden (620 mg per liter!).

Bovendien werd in argan olie concentraties van quercetine en myricetine ontdekt. Verder is ook de unieke combinatie van sterolen in arganolie opmerkelijk, vooral de aanwezigheid van schottenol en spinasterol.

ARGAN OLIE BESCHERMT TEGEN VRIJE RADICALEN

Arganolie wordt in de cosmetische industrie steeds meer toegepast. Franse cosmeticaconcerns hebben vastgesteld dat arganolie bescherming biedt tegen vrije radicalen die huidveroudering veroorzaken. Huidolie op basis van argan olie houdt de huid jong en strak.

De natuurlijke werking van arganolie als antioxidant wordt deels toegedicht aan het uitgesproken hoge gehalte tocoferol (vitamine E). Arganolie is met 620 mg per liter ongewoon rijk aan vitaminen E, bijvoorbeeld in vergelijking met olijfolie (320 mg per liter). De natuurlijke aanwezigheid van antioxidanten in arganolie zorgt ook voor een goede houdbaarheid; de antioxidanten verhinderen het snel verouderen van de olie. Argan olie is goed te mengen met esotherische oliën, bij een toevoeging van minimaal 5% wordt de houdbaarheid zelfs verder verhoogd.

ARGANOLIE BEVAT ESSENTIËLE VETZUREN

Vetten hebben een belangrijke functie in het lichaam, bijvoorbeeld als drager voor opname van vitamine E en D. Het kenmerk van essentiële vetzuren is dat deze niet door het menselijke lichaam zelf geproduceerd kunnen worden en daarom uit onze voeding opgenomen moeten worden. De belangrijkste essentiële vetzuren zijn linolzuur en alfalinoleenzuur.

Lees meer over werking van arganolie of ga direct naar onze arganolie webshop

More articles