Wat is mijn haartype?

Wat is mijn haartype?

Sep 29, 2023Marieke Bergsma

De één heeft een gigantische bos krullen, de moet het doen met dun, sluik haar. Over het algemeen is ons haar te verdelen in vier haartypes, die ieder weer in verschillende gradaties te verdelen zijn. In dit blog lees je alles over de vier verschillende haartypes en de onderliggende varianten; van de eigenschappen van het haar tot aan de haarverzorgingsproducten die je het beste kunt gebruiken.

WAT IS MIJN HAARTYPE?

Heb je lokken die bij een klein beetje mist al plat langs je hoofd vallen? Moet je urenlang krullers in om maar een beetje slag in je haar te krijgen? Het bepalen van je haartype kan je ontzettend helpen om van elke dag een ‘goede haardag’ te maken. Maar hoe bepaal je wat jouw haartype precies is? Om je daarbij te helpen hebben we alle soorten haar eens op een rijtje gezet. Dus neem je lokken eens goed onder de loep, het liefst nadat je ze gewassen hebt en er nog geen stylingproducten in gedaan hebt.

HAARTYPE 1: STIJL HAAR

Futloos, slap, vet en saai; dat zijn veel woorden die gebruikt worden bij stijl haar. En niet terecht, want stijl haar kan ontzettend mooi zijn! Je moet het alleen op de juiste manier verzorgen. Was je haar bijvoorbeeld niet te vaak, want daardoor ontdoe je het haar van de hoognodige vetten voor gezond en glanzend haar. Je haar gaat dit compenseren en zo wordt je haar alleen nog maar vetter. In het begin zal dit nog even wennen zijn, maar je zult zien dat je haar zich vanzelf aanpast. Vergeet daarnaast je haar niet te verzorgen. Veel mensen met stijl haar mijden conditioners omdat het haar slapper zou worden. Toch is dit op de lange termijn niet heel slim; door je haarschubben na het wassen te sluiten behoud het haar beter vocht vast en is het minder kwetsbaar gedurende de dag. Vind je conditioners nou toch niet fijn? Probeer dan je haar af te spoelen met koud water en een beetje appelazijn.

HAARTYPE 1A

Onder haartype 1A verstaan we babyzacht, stijl haar. Dit haartype is bijna niet te krullen en soms moeilijk in model te brengen. Vaak wordt dit type haar snel vet en valt het slap langs je gezicht. Een haarverzorgingsproduct dat je dan heel goed kunt gebruiken is Aleppo Shampoo voor Vet Haar. Naast het feit dat deze shampoo de aanmaak van talg op je hoofdhuid bedwingt, verstevigt het ook je haar. Jouw stijle haar valt weer soepel en ziet er heerlijk fris uit. Een ander geweldig haarverzorgingsproduct voor dunne haarlokken is Hair Repair Fluid Hair Volumizer. Het herstelt je haar en geeft het meer volume en vitaliteit, zonder het te veel te verzwaren.

HAARTYPE 1B

Stijl haar is niet over één kam te scheren. Haartype 1B heeft in tegenstelling tot 1A namelijk dikkere haarstrengen die aan het uiteinde licht buigen, maar wat geen krul te noemen is. Geef dit haar een extra steuntje in de rug met de Arganolie met Eucalyptus Shampoo, zodat het wat extra volume krijgt en een natuurlijke glans. De Arganolie beschermt je haar ook tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Een andere shampoo die het proberen waard is bij haartype 1, is de Volume Shampoo voor Futloos Haar. Het brengt futloos haar weer in een goede conditie. Gebruik daarna een lichte conditioner zoals de natuurlijke conditioner van Hairwonder.

HAARTYPE 1C

Ok, haartype 1C: recht, maar met wat slag onderaan je lokken. Dit haartype is erg dik en erg gevoelig voor pluizen. Krullen die je in dit haar maakt, kunnen best goed houden. Dit komt ook door het feit dat dit haartype al wat slag van zichzelf heeft. Waar je wel op moet letten, is dat je haar niet een grote pluizenbol wordt, zodra je buiten stapt. Gebruik daarom een haarserum, zoals bijvoorbeeld Haarserum met Castorolie en Munt. Dit serum voedt de hoofdhuid en hydrateert het haar. Daarnaast gaat het haarbreuk tegen en helpt het haar steviger maken. Föhn je je haar? Zorg dan bij dit haartype dat je dat niet te warm doet.

Naast bovenstaande haarverzorgingsproducten, kun je ook altijd nog een masker voor je haar maken van bijvoorbeeld Castorolie en Arganolie. Het helpt je haar te verstevigen, te hydrateren en minder pluizig te maken. Was je haar daarna wel zorgvuldig uit en sluit je haar af met een lichte conditioner.

HAARTYPE 2: GOLVEND HAAR

Golvend haar, dat wordt door veel mensen als het ideale haar voor vrouwen gezien. Het is de gulden middenweg tussen krullen en stijl haar. Toch is het vaak niet ideaal om golvend haar te hebben, want het kost vaak wat moeite om golvend haar in het juiste model te krijgen. Belangrijk bij haartype 2, golvend haar dus, is om de juiste combinatie haarverzorgingsproducten te gebruiken. Zo voorkom je dat de kronkelende haarstrengen plat langs je hoofd gaan vallen.

HAARTYPE 2A

Dit haartype kan het best omschreven worden als het ‘net-uit-bed-haar’. In elke streng haar zit af en toe een kronkel en vaak is het al ietsjes droger dan stijl haar. Sommige vrouwen met haartype 2A gebruiken een stijltang om hun haar recht te krijgen. Maar, dat is jammer, want wat slag in je haar kan erg mooi zijn. Was je ietswat drogere haar met Intensief Hydraterende Shampoo met Manuka Honing & Shea Butter en de bijbehorende conditioner. Verder is het raadzaam om je haar af en toe een olie behandeling te geven, met bijvoorbeeld (een combinatie van) castorolie, jojobaolie, arganolie of kokosolie. Doe dit bijvoorbeeld tijdens het in bad gaan of de nacht voordat je je haar wast. Probeer je haar altijd aan de lucht te laten drogen en mocht het nodig zijn, gebruik dan een krultang om een slapper stuk haar wat slag te geven.

HAARTYPE 2B

Dit haartype is het echte ‘surfer girl’ haartype. Golvend, beetje krullend haar met een stoere look. Deze krullen zien er het beste uit als je ze verzorgt met bijvoorbeeld de Styling Lotion met Wonderolie en Shea Butter. Gebruik een klein beetje op nog nat haar (niet bij de wortels), dep af met een zachte handoek of oud t-shirt, en kneed de krullen er in. Laat het aan de lucht drogen. Pas als het helemaal droog is, kneed je je lokken zodat eventuele hardere lokken weer zacht worden. Daarna schud je met je vingerrtoppen je haar bij de wortels los voor extra volume. De lotion maakt je haar wat minder droog en verzorgt het optimaal. En het grote geheim voor deze coupe: blijf er gedurende de dag zoveel mogelijk van af!

HAARTYPE 2C

Om je golvende lokken wat extra te benadrukken, kun je een krultang gebruiken waarmee je de perfecte golven maakt. Het gebruik van een krultang kan je haar wel wat beschadigen, dus geef je haar dan wat extra aandacht. Dat kan bijvoorbeeld met het Intensief Haarmasker met Manuka Honing en Shea Butter of met Haarserum voor haar en hoofdhuid met Shea Butter & Arganolie. Je golvende plukken kun je ook gewoon heel goed met je vingers stylen, als je er maar voor zorgt dat je je haar intensief hydrateert, zodat ze er gezond en stralend uitzien!

HAARTYPE 3: KRULLEND HAAR

Krullen: prachtig! Toch zijn niet alle ‘krullenmensen’ blij met hun krullen. Krullen hebben ook echt wel veel aandacht nodig. Krullend haar heeft namelijk de eigenschap om snel te pluizen en zomaar alle kanten op te springen omdat het weer wat droger is dan type 2. Maar, met goede verzorging en je föhn (met difuser!) op lage stand steel je zeker de show met je natural curls. Nog heel belangrijk voor type 3 krullen: was je haar maximaal drie keer per week met shampoo en kam je haar alleen met een borstel of kam vóórdat je je haar wast of nat maakt. Hierdoor krijg je de mooist gevormde krullen.

HAARTYPE 3A

Dit type krul komt in Nederland vaak voor en kan ook een combinatie zijn met golvende haar. De truc is net de goede balans te vinden tussen intense verzorging zonder dat het teveel is. Een goede shampoo en conditioner voor dit haartype is de Shampoo voor Krullen met Cocosolie & Shea Butter en de bijhorende conditioner voor krullen. Om de beste krul uit dit type te krijgen, is om gebruik te maken van de zogenaamde ‘scrunch-methode’. Breng een passend haarverzorgingsproduct aan, zoals bijvoorbeeld Styling Milk voor Krullen met Kokos Olie & Sheabutter. Daarna met je vingers je krullen omhoog duwen richting je hoofdhuid. Laat je haar volledig droog worden en kneed het pas daarna los. Perfecte krul!

HAARTYPE 3B

Deze krullen lijken qua verzorging veel op type 3A en zijn als uitgestrekte spiralen die naar je schouders toegroeien in plaats van recht vanuit de wortels. Ook hiervoor is de Shampoo voor Krullen met Cocosolie & Shea Butter en de bijhorende conditioner voor prima. De combinatie van een licht stijlingsproduct en een leave-in-conditioner, zoals de Leave-in Conditioner met Castor Olie en Munt zorgt voor niet-pluizende krullen die lekker soepel vallen.

HAARTYPE 3C

Haartype 3C krullen zijn de dikste krullen, die tegelijk ook het meest vatbaar zijn voor kroezen. De krulletjes kunnen in grootte variëren. Om wat extra te waken voor droge krullen, en dus ook kroezen, gebruik je de Intensief Hydraterende Shampoo met Manuka Honing & Shea Butter en de bijbehorende conditioner. Gebruik daarnaast een haarserum zoals het Intensief haarserum met Manuka Honing & Shea Butter. Het houdt de vochtbalans in je haar op peil, zonder je haar zwaarder te maken. Het resultaat is een glanzende en veerkrachtige krul! Geef je krullen ook zo nu en dan een oliebehandeling, van bijvoorbeeld de Haarolie met Arganolie en Jamaicaanse Wonderolie en was het goed uit met een natuurlijke shampoo. Probeer goed uit wat voor jou het beste werk en zoek de juiste balans zodat je haar niet te zwaar of vettig wordt.

HAARTYPE 4: KROESHAAR

Dit haartype is het zogenoemde ‘kinky hair’ of kroeshaar. Het is het meest droge en kwetsbare haartype. Hierdoor vereist het veel styling en aandacht, waardoor de hoofdhuid ook vaak wat meer te verduren krijgt. Een goede hydratatie van de hoofdhuid is dan ook van groot belang om het haar zijn glans te laten behouden. Afro-haar heeft daarnaast ook de neiging te ‘krimpen’, waardoor de lengte vaak moeilijk te bepalen is en het lang duurt voordat het zichtbaar langer wordt. Maar eerlijk is eerlijk, daar krijg je dan wel een geweldige natural look voor terug! Voor iedereen met type 4 haar kunnen we alvast één tip geven: de producten van Tropic Isle living. Of je het nou in vochtig haar aanbrengt of gedurende dag, je haar wordt er direct voelbaar dikker van en je krullen super bouncy. En het mooiste: het plak niet!

HAARTYPE 4A

Een hoofd vol kleine krulletjes, dat is haartype 4A. De krulletjes kunnen ervoor zorgen dat de lengte van het haar tot wel de helft ‘krimpt’ als het droogt. Je kunt nog net wegkomen met de ‘wash-and-go methode’, maar wil je dat je haar er gezond uitziet en blijft, is een extra verzorging na het wassen (en conditioning) echt wel nodig. Ideaal voor dit haartype (en voor alle type 4 haar) is de Wonderolie Shampoo met Shea Butter: reinigend, stimulerend en rustgevend voor de hoofdhuid en hydraterend en beschermend om haarbreuk te verminderen. Een bijpassende conditioner is de Conditioner met Wonderolie. Gebruik daarna een leave-in conditioner op nog nat haar, gebruik een stylingproduct naar wens en laat het drogen aan de lucht. Wanneer je haar droog is kun je eventueel een klein beetje castorolie met jojobaolie tussen je handen wrijven en over je haar verdelen voor glans en extra bescherming.

HAARTYPE 4B

Als dit haartype nat is, kun je Z-vormige knikken en S-vormige krullen ontdekken. Bij dit haartype is het cruciaal om het juiste haarverzorgingsproduct te gebruiken. Het gaat namelijk snel kroezen en je wil dat je haar zo min mogelijk breekt. Volg hiervoor het advies op voor type 4A, maar je kunt qua verzorging en styling net wat meer product gebruiken. Ook gedurende de dag is het handig om een extra flesje/potje leave in conditioner of souffle bij je te hebben zodat je de hele dag met glanzende krullen rondloopt. Om het kroezen tegen te gaan en het extra te beschermen tegen haarbreuk, dien je dit haar regelmatig (liefts voor iedere wasbeurt) te behandelen met een olie of een serum zoals het Haarserum met Castorolie en Munt.

HAARTYPE 4C

Dit haartype is het echte werk. Dit kan ontzettend mooi en stoer zijn, maar door de dichte textuur is het extra moeilijk om het te ontwarren. Hierdoor breekt je toch al kwetsbare haar heel gemakkelijk. Zorg dus dat je de juiste stappen neemt voordat je het gaat ontwarren:

Verzorg je haar intens met zwarte castorolie of een haarserum met castorolie. Doe dit op nat haar en gebruik eventueel een warmtekap, of een warme handoek. Was je haar met een reinigende (clarifying) shampoo zoals die met castorolie of een intensief voedende shampoo met castorolie. Gebruik altijd een (bijhorende) conditioner. Spuit je haar in met een antiklit product, om haarbreuk zoveel mogelijk te voorkomen bij het kammen. Kam daarna je haar goed uit. Verzorg het met de juist leave-in cream, zodat je haar gehydrateerd is. Sluit je haar (terwijl het nog nat is) af met een olie naar keus. Pas op dat je niet teveel gebruikt, dat kan ook nog eventueel nadat het droog is. Laat je haar drogen (eventueel met een diffuser op lage stand). Gebruik nog beetje Castor Olie Styling Crème tegen Pluizig Haar, LOC butter of curl souffle om de laatste pluizige haartjes in model te brengen.

Zoals je ziet: een bad hair day is echt niet nodig. Voor ieder haartype zijn de perfecte haarverzorgingsproducten te vinden. Ben je er toch nog niet helemaal uit welk haartype bij je past? Dat kan! Het is mogelijk dat jouw haarstructuur bestaat uit een combinatie van verschillende haartypes. Probeer dan gewoon te variëren met de haartypen die het dichtst in de buurt komen totdat je de juiste balans hebt gevonden. Succes!

More articles