Nigella Sativa voor consumptie

Nigella sativa olie/Nigella olie voor consumptie

 Nigella Sativa is een plant uit het Midden-Oosten die al duizenden jaren wordt gebruikt voor schoonheid en gezondheid. Je komt Nigella Sativa meestal tegen als product in de vorm van olie. Deze kun je gebruiken als aanvulling van een gezonde maaltijd, of voor je huid als schoonheidsolie. Nigella Sativa olie bevat de omega vetzuren 6 en 9 én vitamine E. Met name het vetzuur omega 6 is belangrijk voor je lichaam, omdat je dit zelf niet kunt aanmaken. Voor je huid geeft de olie bescherming en hydratatie, waardoor het een effectieve mooimaker is. Hier ontdek je waarom Nigella Sativa olie de moeite waard is in je badkamer en in de keuken.

 WAT IS NIGELLA SATIVA EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Nigella Sativa is de Latijnse naam voor de nootmuskaatbloem, die groeit in het Midden-Oosten. Je kunt Nigella Sativa onder meer tegenkomen in Syrië en Egypte. De zaadjes van deze plant worden al duizenden jaren gebruikt voor smaak, gezondheid en schoonheid. Nigella Sativa zaad is zwart van kleur. Je kunt het bijvoorbeeld tegenkomen in Turks brood. Nog bekender van Nigella Sativa, is de olie die uit de zaden gewonnen wordt. Nigella Sativa olie is namelijk rijk aan omega 6, omega 9 en vitamine E (antioxidant). Deze eigenschappen maken de olie erg geliefd als voedingssupplement en huidverzorging. Om alle werkzame stoffen te behouden, worden de zaadjes koud geperst om de olie te winnen. Je komt Nigella Sativa ook veel tegen onder de namen black seed oil, habba sawda (Arabisch) zwarte komijn of Schwartzkümmel.

NIGELLA SATIVA: ZAAD OF OLIE?

Nigella Sativa is wereldwijd beroemd om haar zaden en de olie. In Europa is het vooral de olie die bekend is. Deze kun je gebruiken in je maaltijd, als supplement (capsules) of als cosmetica voor een mooie huid. Omdat de olie je poriën niet verstopt en vitamine E bevat, is ze geschikt voor elk huidtype. De zaadjes van Nigella Sativa zijn vooral bekend als smaakmaker in allerlei gerechten. Liefhebbers noemen het een ‘pittige versie’ van oregano. Je kunt er curry’s, rijst, salade, kip, brood en groenten mee op smaak brengen.

WAT IS DE WERKING VAN NIGELLA SATIVA OLIE VOOR DE HUID?

Nigella Sativa is een olie met voordelen voor elk huidtype. Het hydrateert, maar verstopt de poriën niet. De olie valt onder de ‘drogende’ huidoliën. Drogende oliën laten geen vette of afsluitende laag achter op je huid. Daarom kunnen ook mensen met een vette of onrustige huid de olie gebruiken voor reiniging en verzorging. De onverzadigde vetzuren in Nigella Sativa olie hydrateren je huid en houden haar zacht en soepel. Antioxidant vitamine E helpt je huid herstellen van externe invloeden en beschermt haar tegen vrije radicalen. Zo behoudt je huid haar gezonde glow. Daarnaast bevat Nigella Sativa zink. Dit mineraal houdt je huid sterk en gezond. Je kunt nigella olie gebruiken als aanvulling op je dagverzorging en nachtverzorging, of om je gezicht te reinigen (oil cleansing). Het is daarnaast een geschikte olie om toe te voegen in je badwater, zodat je huid meteen gehydrateerd wordt.

WAAROM IS NIGELLA SATIVA OLIE GEZOND IN JE MAALTIJD?

De belangrijkste werkzame stoffen in Nigella Sativa olie zijn omega 6, omega 9, zink, en tocopherol ofwel vitamine E. Vooral het omega 6 vetzuur is een belangrijke voedingsstof. Je lichaam maakt dit vetzuur namelijk niet zelf aan. Daarom halen we het uit voeding, zoals vlees, vis en plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en Nigella Sativa. Omega 9 vetzuren zijn evenals belangrijk, maar bij een gevarieerde voeding maakt je lichaam deze zelf al aan. Nigella Sativa bevat ook het antioxidant vitamine E. Vitamine E is belangrijk voor je spieren, weefsels, je weerstand en een gezonde huid.

Via nigella sativa olie in je yoghurt, smoothie of salade krijg je dus een essentieel vetzuur binnen (omega 6) én vitamine E! Daarnaast staat de olie erom bekend dat ze je spijsvertering iets stimuleert. De smaak van Schwartzkümmel olie is kruidig en licht bitter. Je kunt er dagelijks 6 milliliter van innemen (toevoegen in je eten).

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN NIGELLA SATIVA CAPSULES?

Met Nigella Sativa capsules kun je op een eenvoudige manier onverzadigde vetzuren toevoegen aan je dieet. De capsules bevatten zwarte komijn olie, die rijk is aan omega 6 en omega 9. Daarnaast bevat de olie zink en vitamine E, die onder meer zorgen voor gezonde weefsels en een gezonde huid. Gebruik de capsules als toevoeging op een afwisselende voeding. Met name het omega 6 vetzuur is voor veel mensen een goede aanvulling, omdat je lichaam dit niet zelf aanmaakt. Nigella Sativa capsules zijn erg geschikt voor periodes dat je lichaam wat extra ondersteuning kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan drukke dagen waarin je veel van je lichaam vraagt. Extra vetzuren en vitamines kunnen dan net wat meer energie geven. Met de capsules voeg je de extra voedingsstoffen snel en makkelijk aan je dieet toe.